Rygglyft

Patienter som genomgår extrem viktnedgång efter obesitaskirurgi eller efter att ha bantat, genererar ofta ett generande hudöverskott i flera kroppsdelar tex övre och nedre delen av överkroppen samt armar och lår. Huden har en fantastisk förmåga att tänja sig i takt med att man går upp i vikt men efter stor viktuppgång är det sällan huden kan dra sig samman när man går ner i vikt igen. Det beror på att huden mister sin elasticitet.

För många patienter kan det betyda att man får ett stort hudöverskott på mitten av ryggen. Hudöverskottet lägger sig som ett eller flera veck. Många upplever detta som kosmetisk generande. I tillägg är det inte ovanligt att patienterna i värsta fall får fysiska besvär med eksem, svamp och sår i de hudveck som bildas. Det kan vare svårt att hitta kläder som passar.

Med ett rygglyft kan man delvis återskapa ryggens ursprungliga form genom att ta bort hudöverskottet.

Inför ditt rygglyft

Du träffar din kirurg under en konsultation där vi går genom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en operation går till och vad du bör tänka på. Placering av ärr diskuteras noga med kirurgen. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar gör vi en allmän hälsokontroll och undersökning av ryggområdet.

Rygglyft – så går det till

Operationen utförs genom att man tar bort ett horisontellt hudöverskott tvärs över ryggen. Man utför operationen i magläge. Hos kvinnor strävar man efter att placera ärret i BH-linjen. Operationen kalles därför för braline back liftmen även män, som har gått mycket ned i vikt kan vara i behov av denne operation. Genom ett rygglyft kommer du uppnå följande:

  • uppstramning av huden mitt på ryggen
  • borttagning av hudveck på ryggen

Operationen tar 1,5-2 timmar beroende på omfattning, den görs i narkos. Kombineras den med bröstlyft(kvinnor) eller bröstupstramning(män) kallas operationen övre bodylift. Du får ett eget rum på Bellakliniken och stannar 1 natt och vår sjuksköterska tar hand om dig. Det är bra om någon kan hämta dig på kliniken när du ska åka hem samt att någon hjälper dig i hemmet de första dagarna efter operationen då du kan ha ont och är trött.

Efter ditt rygglyft

Kvinnor får en sport-BH och män en kompressionsväst på kliniken. Du ska bära den dygnet runt i cirka en månad eller så länge du är svullen. Därefter ska den bäras dagtid i ytterligare en månad (du får två stycken, vill du ha fler så kan du köpa det till förmånligt pris). Det opererade området kommer att vara svullet och ömt och vi tillhandahåller smärtstillande. Läkningen går snabbare om du återgår till ditt normala liv så fort som möjligt efter hemkomsten. Räkna med att vara sjukskriven 2-3 veckor efter operationen beroende på vilken typ av arbete du har. Under de första veckorna bör du dock undvika tunga lyft och hård träning.

Du kommer tillbaka till oss på Bellakliniken för kontroll efter 7 och 14 dagar. Svullnaden och ärren kan vara väl synliga i flera månader men det är helt normalt och lägger sig med tiden. Inför din hemgång kommer din läkare eller sjuksköterska att ge dig tips och råd som är viktiga för din läkningsprocess.

Fakta rygglyft

  • Operationstid: 1,5-2 timmar
  • Bedövning: Narkos
  • Övernattning: 1 natt
  • Sjukskrivning: 2-3 Veckor
  • Läkningskontroll: 7 och 14 dagar
  • Slutkontroll: 3 månader
  • Pris: fr. 60.000 kr
Boka konsultation

Finansiera din operation med

Vi samarbetar med Medical Finance som erbjuder vårdfinansiering. Läs mer om villkoren på deras ansökningsformuläret.
Det går även bra att kontakta kundtjänst på nummer: 020-51 62 00