Överarmsplastik

Patienter som genomgår extrem viktnedgång efter obesitaskirurgi eller efter att ha bantat, genererar ofta ett generande hudöverskott i flera kroppsdelar tex övre och nedre delen av överkroppen samt armar och lår. Huden har en fantastisk förmåga att tänja sig i takt med att man går upp i vikt men efter stor viktuppgång är det sällan huden kan dra sig samman när man går ner i vikt igen. Det beror på att huden mister sin elasticitet.

För många patienter kan det betyda att man får ett stort hudöverskott på överarmen, som hänger ner och dallrar så snart armarna är i rörelse. Många upplever detta som kosmetiskt generande. I tillägg är det inte ovanligt att patienterna i värsta fall får fysiska besvär särskilt i förbindelse med träning. Det kan också vare svårt att hitta kläder som passar.

Med en överarmsplastik kan man delvis återskapa överarmens ursprungliga form genom att ta bort hudöverskottet.

Inför din överarmsplastik

Du träffar din kirurg under en konsultation där vi går genom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en operation går till och vad du bör tänka på. Placering av ärr diskuteras noga med kirurgen. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar gör vi en allmän hälsokontroll och undersökning av överarmen.

Överarmsplastik – så går det till

Operationen utförs genom att man tar bort hudöverskottet längs med överarmens insida eller undersida beroende på var patienten vill ha ärret. Man utför operationen i ryggläge. Genom en överarmsplastik kommer du uppnå följande:

  • uppstramning av huden på överarmen från armbåge till armhåla

Operationen tar 1-2 timmar beroende på omfattning. Den görs i narkos. Operationen kan kombineras med fettsugningoch axillesplastik. Du får ett eget rum på Bellakliniken och stannar 1 natt och vår sjuksköterska tar hand om dig. Det er bra om någon kan hämta dig på kliniken när du ska åka hem samt att någon hjälper dig de första dagarna efter operationen då du kan ha ont och är trött.

Efter din överarmsplastik

Efter operationen läggs en kompressionslinda från hand till armhåla. Den ska du ha på det första dygnet. Dagen efter operationen bytas denne av sjuksköterskan till ett kompressionstyg (bolero) före du resar hem. Den används cirka en månad eller så länge du är svullen. Därefter ska den bäras dagtid i ytterligare en månad (du får två stycken, vill du ha fler så kan du köpa till förmånligt pris). Det opererade området kommer att vara svullet och ömt och vi tillhandahåller smärtstillande. Läkningen går snabbare om du återgår till ditt normala liv så fort som möjligt efter hemkomsten. Räkna med att vara sjukskriven 2-3 veckor efter operationen beroende på vilken typ av arbete du har. Under de första veckorna bör du dock undvika tunga lyft och hård träning.

Du kommer tillbaka till oss på Bellakliniken för kontroll efter 7 och 14 dagar. Svullnaden och ärren kan vara väl synliga i flera månader men det är helt normalt och lägger sig med tiden. Inför din hemgång kommer din läkare eller sjuksköterska att ge dig tips och råd som är viktiga för din läkningsprocess.

Fakta överarmsplastik

  • Operationstid: 1-2 timmar
  • Övernattning: 1 natt
  • Läkningskontroll: 7 och 14 dagar
  • Bedövning: Narkos
  • Sjukskrivning: 2-3 Veckor
  • Slutkontroll: 3 månader
  • Pris: fr. 37.000 kr
Boka konsultation

Finansiera din operation med

Vi samarbetar med Medical Finance som erbjuder vårdfinansiering. Läs mer om villkoren på deras ansökningsformuläret.
Det går även bra att kontakta kundtjänst på nummer: 020-51 62 00