Nedre bodylift

Patienter som genomgår extrem viktnedgång efter obesitaskirurgi eller efter att ha bantat, genererar ofta ett generande hudöverskott på flera kroppsdelar. Huden har en fantastisk förmåga att tänja sig i takt med att man går upp i vikt men efter stor viktuppgång är det sällan huden kan dra sig samman när man går ner i vikt igen. Det beror på att huden mister sin elasticitet.

På den nedre delen av överkroppen kan det betyda att man får ett stort cirkulärt hudöverskott, som ett bälte. Venusberget hos kvinnor och mons hos män blir tungt och sjunker ner. Rumpan blir slapp, platt och hängande. Många upplever detta som kosmetisk generande. I tillägg är det inte ovanligt att patienterna i värsta fall får fysiska plågor med exem, svamp och sår i de hudveck som bildas. Om hudöverskottet är i vägen kan det dessutom vara svårt att finna kläder som passar eller att träna och utföra fysisk aktiviteter.

Med ett nedre bodylift kan man delvis återskapa magen och rumpans ursprungliga utseende genom att ta bort hudöverskottet.

INFÖR

Du träffar din kirurg under en konsultation där vi går genom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en operation går till och vad du bör tänka på. Placering av ärr diskuteras noga med kirurgen. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar gör vi en allmän hälsokontroll och undersökning av rumpa-, mage- samt ryggområdet.

UNDER

Operationen utförs som en kombination av bukplastik och rumplyft, där man tar bort ett cirkulärt hudöverskott på nedre delen av mage och rygg i en och samma seans. Man utför i regel bukplastiken först, det görs i ryggläge. Patienten vänds därefter till magläge och rumplyftet utförs. På magen strävar man efter en låg placering av ärret, hos kvinnor svarar det till bikinilinjen. På ryggen läggs ärret också så lågt som möjligt för att undgå att ärret syns ovanför underkläder. Genom ett nedre bodylift kommer du uppnå följande:

 • uppstramning av huden på magen
 • ”ny navel”
 • uppstramning av magmuskulaturen, som sys ihop
 • lyft av venusberget hos kvinnor och mons hos män
 • uppstramning av huden på nedre delen av ryggen
 • rumplyft
 • uppstramning av huden på övre del av lårets utsida

Operationen tar 4-6 timmar beroende på omfattning. Den görs i narkos. Du får ett eget rum på Bellakliniken och stannar 1-2 nätter där våra sjuksköterskor tar hand om dig. Det är bra om någon kan hämta dig på kliniken när du ska åka hem samt att någon hjälper dig i hemmet de första dagarna efter operationen då du kan ha ont och är trött.

Efter

Du får en maggördel på kliniken som du ska bära dygnet runt i cirka en månad eller så länge du är svullen. Därefter ska maggördeln bäras dagtid i ytterligare en månad (du får två gördlar på kliniken, vill du ha fler så kan du köpa det till förmånligt pris). Det opererade området kommer att vara svullet och ömt och vi tillhandahåller smärtstillande medel. Läkningen går snabbare om du återgår till ditt normala liv så fort som möjligt efter hemkomsten. Räkna med att vara sjukskriven 3-4 veckor efter operationen beroende på vilken typ av arbete du har. Under de första veckorna bör du dock undvika tunga lyft och hård träning.

Du kommer tillbaka till oss på Bellakliniken för kontroll efter sju till 14 dagar. Svullnaden och ärren kan vara synliga i flera månader men det är helt normalt och lägger sig med tiden. Kombinerat nedre bodylift med fettsugning av magen rekommenderas inte då det föreligger en ökad risk för komplikationer. Om det skulle behövas rekommenderar vi att man gör dessa ingrepp vid olika tidpunkter. Inför din hemgång kommer din läkare eller sjuksköterska att ge dig tips och råd som är viktiga för din läkningsprocess

Fakta & pris nedre bodylift

 • Operationstid: Ca 4-6 h
 • Sjukskrivning: 3-4 Veckor
 • Slutkontroll: 3 månader
 • Bedövning: Narkos
 • Läkningskontroll: 7 och 14 dagar
 • Pris: fr. 130 000:-
Boka konsultation

Finansiera din operation med

Vi samarbetar med Medical Finance som erbjuder vårdfinansiering. Läs mer om villkoren på deras ansökningsformuläret.
Det går även bra att kontakta kundtjänst på nummer: 020-51 62 00