Bukplastik med t-snitt

Patienter som genomgår extrem viktnedgång efter obesitaskirurgi eller efter att ha bantat, genererar ofta ett generande hudöverskott i flera kroppsdelar tex övre och nedre delen av överkroppen samt armar och lår. Huden har en fantastisk förmåga att tänja sig i takt med att man går upp i vikt men efter stor viktuppgång är det sällan huden kan dra sig samman när man går ner i vikt igen. Det beror på att huden mister sin elasticitet.

På den nedre delen av överkroppen kan det betyda att man får ett stort hudöverskott på magen, som lägger sig som ett veck över symfysen. Venusberget hos kvinnor och mons hos män blir tungt och sjunker ner. Många upplever detta som kosmetiskt generande. I tillägg är det inte ovanligt att patienterna i värsta fall får fysiska plågor med eksem, svamp och sår i de hudveck som bildas. Om hudöverskottet är i vägen kan det vara svårt att finna kläder som passar eller att träna och utföra fysisk aktivitet.

Med en bukplastik med T-snitt kan man delvis återskapa magens ursprungliga utseende genom att ta bort hudöverskottet.

Inför din bukplastik med t-snitt

Du träffar din kirurg under en konsultation där vi går genom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en operation går till och vad du bör tänka på. Placering av ärr diskuteras noga med kirurgen. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar gör vi en allmän hälsokontroll och undersökning av magen.

Bukplastik med t-snitt – så går det till

Operationen utförs ved att man tar bort ett horisontalt hudöverskott på nedre delen av magen och ett vertikalt hudöverskott som en kil i mittlinjen. Resultatet är ett T-format ärr  bestående av ett lågt, horisontalt placerat ärr och ett vertikalt som sträcker sig från det horisontala ärret till bröstbenet. Operationen görs i ryggläge. Genom en bukplastik med T-snitt kommer du uppnå följande:

 • horisontal och vertikal uppstramning av huden på magen
 • ny navel
 • uppstramning av magmuskulaturen, som sys ihop
 • lyft av venusberget hos kvinnor och mons hos män

Operationen tar 2-3 timmar beroende på omfattning. Den görs i narkos och kombineras operationen med rumplyft kallas det nedre bodylift. Du får ett eget rum på Bellakliniken och stannar 1 natt och vår sjuksköterska tar hand om dig. Det är bra om någon kan hämta dig på kliniken när du ska åka hem samt att någon hjälper dig i hemmet de första dagarna efter operationen då du kan ha ont och är trött.

Efter din bukplastik med t-snitt

Du får en maggördel på kliniken som du ska bära dygnet runt i cirka en månad efter din bukplastik eller så länge du är svullen. Därefter ska maggördeln bäras dagtid i ytterligare en månad (du får två gördlar på kliniken, vill du ha fler så kan du köpa det till förmånligt pris). Det opererade området kommer att vara svullet och ömt och vi tillhandahåller smärtstillande. Läkningen går snabbare om du återgår till ditt normala liv så fort som möjligt efter hemkomsten. Räkna med att vara sjukskriven 3-4 veckor efter operationen beroende på vilken typ av arbete du har. Under de första veckorna bör du dock undvika tunga lyft och hård träning.

Du kommer tillbaka till oss på Bellakliniken för kontroll efter 7 och 14 dagar. Svullnaden och ärren kan vara väl synliga i flera månader men det är helt normalt och lägger sig med tiden. Kombinerad bukplastik med fettsugning av magen rekommenderas inte då det föreligger en ökad risk för komplikationer. Om det skulle behövas rekommenderar vi att man gör dessa båda ingrepp vid olika tidpunkter. Inför din hemgång kommer din läkare eller sjuksköterska att ge dig tips och råd som är viktiga för din läkningsprocess.

Fakta bukplastik med t-snitt

 • Operationstid: 2-3 timmar
 • Övernattning: 1 natt
 • Läkningskontroll: 7 och 14 dagar
 • Bedövning: Narkos
 • Sjukskrivning: 3-4 Veckor
 • Slutkontroll: 3 månader
 • Pris: fr. 70.000 kr
Boka konsultation

Finansiera din operation med

Vi samarbetar med Medical Finance som erbjuder vårdfinansiering. Läs mer om villkoren på deras ansökningsformuläret.
Det går även bra att kontakta kundtjänst på nummer: 020-51 62 00