Bröstuppstramning - män

Patienter som genomgår extrem viktnedgång efter obesitaskirurgi eller efter att ha bantat, genererar ofta ett generande hudöverskott i flera kroppsdelar tex övre och nedre delen av överkroppen samt armar och lår. Huden har en fantastisk förmåga att tänja sig i takt med att man går upp i vikt men efter stor viktuppgång är det sällan huden kan dra sig samman när man går ner i vikt igen. Det beror på att huden mister sin elasticitet.

För män kan det betyda att brösten hänger, vilket ser feminint ut. Många upplever detta som kosmetiskt generande. I tillägg är det inte ovanligt att patienterna i värsta fall får fysiska besvär med eksem, svamp och sår i hudvecken under brösten. Det kan också vara svårt att hitta kläder som passar.

Med en bröstuppstramning kan man delvis återskapa bröstens ursprungliga form genom att ta bort hudöverskottet.

Inför din bröstuppstramning

Du träffar din kirurg under en konsultation där vi går genom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en operation går till och vad du bör tänka på. Placering av ärr diskuteras noga med kirurgen. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar gör vi en allmän hälsokontroll och undersökning av bröstkorgen.

Bröstuppstramning – så går det till

Operationen utförs genom uppstramning av brösthuden. Ibland är det även nödvändigt att ta bort bröstvävnad för att uppnå ett mer maskulint utseende. Operationen görs i ryggläge. Ärren placeras i vecket mellan bröstkorgen och övre delen av buken. Genom en bröstuppstramning kommer du uppnå följande:

  • uppstramning av brösthuden
  • högre placering av bröstvårtan
  • maskulinisering av bröstkorgen

Operationen tar 1,5-2 timmar beroende på omfattning. Den görs i narkos. Kombineras den med rygglyft kallas operationen övre bodylift. Du får ett eget rum på Bellakliniken och stannar 1 natt och vår sjuksköterska tar hand om dig. Det är bra om någon kan hämta dig på kliniken när du ska åka hem samt att någon hjälper dig i hemmet de första dagarna efter operationen då du kan ha ont och är trött.

Efter din bröstuppstramning

Du får en kompressionsväst på kliniken som du ska bära dygnet runt i cirka en månad eller så länge du är svullen. Därefter ska västen bäras dagtid i ytterligare en månad (du får två stycken, vill du ha fler så kan du köpa det till förmånligt pris). Det opererade området kommer att vara svullet och ömt och vi tillhandahåller smärtstillande. Läkningen går snabbare om du återgår till ditt normala liv så fort som möjligt efter hemkomsten. Räkna med att vara sjukskriven 2-3 veckor efter operationen beroende på vilken typ av arbete du har. Under de första veckorna bör du dock undvika tunga lyft och hård träning.

Du kommer tillbaka till oss på Bellakliniken för kontroll efter 7 och 14 dagar. Svullnaden och ärren kan vara väl synliga i flera månader men det är helt normalt och lägger sig med tiden. Inför din hemgång kommer din läkare eller sjuksköterska att ge dig tips och råd som är viktiga för din läkningsprocess.

Fakta bröstuppstramning

  • Operationstid: 1,5-2 timmar
  • Övernattning: 1 natt
  • Läkningskontroll: 7 och 14 dagar
  • Bedövning: Narkos
  • Sjukskrivning: 2-3 Veckor
  • Slutkontroll: 3 månader
  • Pris: fr. 60.000 kr
Boka konsultation

Finansiera din operation med

Vi samarbetar med Medical Finance som erbjuder vårdfinansiering. Läs mer om villkoren på deras ansökningsformuläret.
Det går även bra att kontakta kundtjänst på nummer: 020-51 62 00