Fettsugning

Fettsugning, som numera ofta kallas liposkulptering, är ett vanligt ingrepp. Det lämpar sig bäst för dig som har någorlunda normal vikt men vill bli av med lokala fettdepåer som inte går bort med diet eller träning. Vid en skulptering får vi fram kroppens naturliga former med ett väldigt fint resultat.

Utvecklingen inom fettsugningsområdet har liksom inom andra delar av den estetiska plastikkirurgin gått snabbt framåt. Numera används, jämfört med för några år sedan, förhållandevis tunna kanyler och specialkanyler, som tillsammans ger ett betydligt jämnare resultat. Dessutom använder vi idag mycket större mängder utspädd lokalbedövning än tidigare, vilket avsevärt minskar riskerna för komplikationer.

Detta sammantaget gör att de flesta områden på kroppen kan behandlas, med obetydliga blödningar och blåmärken, med jämna fina resultat. Därför har namnet skulptering blivit mer relevant än den tidigare benämningen fettsugning.

Vanliga områden för behandling är magen, midjan, lårens ut- och insidor, brösten hos män, halsen, knäna, underbenen och vristerna. Behåller man sin vikt så är resultatet bestående.

INFÖR

Du träffar din kirurg under en konsultation då vi går igenom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en operation går till och vad du bör tänka på. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar för fettsugning gör vi en allmän hälsokontroll och undersökning av dina fettdepåer samt hudkvalitet.

Under

Fettsugning utförs genom att man först injicerar rikligt med bedövningsmedel i området som ska opereras. Därefter sugs fettöverskottet ut med hjälp av väldigt tunna rör. Spetsen till röret vibrerar snabbt för att slå sönder fettet och ger därmed ett slätare och finare resultat.

Ingreppen görs under narkos samt lokalbedövning och tar mellan en och två timmar. I de flesta fall går det alldeles utmärkt att komma hem samma dag efter att du utfört din fettsugning, men annars erbjuds du ett eget rum på kliniken där vår sjuksköterska tar hand om dig. Förbered gärna för att någon hämtar dig på kliniken. Det är även bra om du har någon som kan hjälpa dig i hemmet de första dagarna efter operationen då du kan ha ont och är trött.

EFTER

Efter operationen använder du ett specialsytt kompressionsförband dygnet runt i en månad. Därefter ska du använda kompressionsförbandet dagtid ytterligare en månads tid. Detta för att ta bort svullnad efter din fettsugning och för att du ska uppnå ett jämnt resultat snabbare. Vi tillhandahåller detta förband. De opererade områdena ska masseras med hudlotion två gånger per dag.

Sjukskrivningstiden behöver inte vara längre än några dagar och rörelse, idrott samt annan aktivitet är bara nyttigt att komma igång med så tidigt som möjligt. De små hålen som är ungefär 3 mm sys med ett stygn som försvinner av sig självt.

Inför din hemgång kommer din läkare eller sjuksköterska att ge dig tips och råd som är viktiga för din läkningsprocess.Detta är en operation som kräver tålamod och det tar cirka 1 månad innan svullnaden börjar lägga sig. Efter cirka 3 månader träffas vi för en slutkontroll och vid den tidpunkten ska fettsugningen ha lett till ett jämt och fint slutresultat.

Fakta & pris fettsugning

  • Behandlingstid: 1-2 timmar
  • Sjukskrivning: Några dagar
  • Slutkontroll: 3 månader
  • Bedövning: Narkos
  • Läkningskontroll: 1 månad
  • Pris: från 24 000 - 38 000 kr
Boka konsultation